Webový Archiv časopisu Zora a jejich příloh

Šéfredaktorka Daniela Thampy
Redaktoři: Petr Mašek, Ilona Ozimková, Bc. Jiří Hubáček, Daniela Thampy, Mgr. Ing. Antonín Vraný, PhDr. Václav Senjuk
Adresa redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1
Telefon: 221 462 472
e-mail: zora@sons.cz
Roční předplatné činí 330 Kč
Vydává: SONS ČR
Projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví.

Internetový komplet obsahuje časopisy ZORA, EMA, Azor, Obzor, Kontakty a Světluška (přílohy pro žáky ZŠ) a časopis Téčko.


Periodika z minulých let bez nutnosti přihlášení

Pro aktuální periodika z tohoto roku použijte přihlášení pro předplatitele

Časopis ZORA Číslo 3 Únor 2018

zpět na seznam časopisů | textový soubor časopisu [nové okno] | zip soubor časopisu
článek se po vybrání zobrazí pod obsahem

Obsah


ÚVODEM: Schizofrenie pravdy
STALO SE: Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Keramika je řemeslem tvořivých a zručných: Jitka Musilová
Mé vzpomínky na Josefa Smýkala
ZORA RADÍ: Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 02/2018
O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 2.
ZDRAVÍ: Syndromu diabetické nohy předcházejte zvýšenou péčí
Paliativní péče pomáhá pacientům i jejich blízkým
BUDE VÁS ZAJÍMAT: Tři rekordy nové lanovky
dTest: Sušené brusinky a banány jsou plné přidaného cukru
Platby kartou se změnami
KULTURA: Zveme vás do divadla
Další bronzový model v Olomouci
SPORT: ČERNOBÍLÉ PROBLÉMY
Dvojice v režii Brna
INZERCE


dTest: Sušené brusinky a banány jsou plné přidaného cukru


Nejzdravější volbou je bezesporu konzumace čerstvých plodů. Když ale čerstvé ovoce není po ruce, může být to sušené vhodnou náhradou. Bohužel ne vše, co se jako sušené ovoce tváří, jím skutečně je. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 35 vzorků nejrozšířenějších značek brusinek a banánů a zjistil, že často obsahují i přidaný cukr. Ten v sušeném ovoci nemá co pohledávat. Někteří výrobci porušují předpisy tím, že ovoce napuštěné cukerným roztokem označují jako sušené jednodruhové ovoce.
Sušené ovoce může být sladké, musí si však vystačit s vlastními přirozenými zásobami cukru. Přidávat k němu jakákoliv další sladidla předpisy zakazují. „Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí ho výrobci před sušením v cukerném nebo sirupovém roztoku. Pod označením sušené se prodávají i proslazené výrobky, což spotřebitele klame. Takové ovoce má být podle potravinářských předpisů označeno jako proslazené ovoce,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a vyjmenovává konkrétní příklady: „Vysloveně nesprávné označení jsme zjistili u proslazených banánů a brusinek značky Albert, jejichž přední strana nese univerzální název sušené ovoce jednodruhové. Podobně klamavé označení jsme našli i v případě proslazené klikvy značky Diana a banánových plátků EnerBio z drogerie Rossmann.“
Brusinky přinesly řadu překvapení. Z celkového počtu 20 nakoupených vzorků brusinek se bez přislazování obešly pouhé dva – lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek. Ostatní byly slazené buď cukrem, nebo ovocnou šťávou. Nejsladšími byly Billa Cranberries whole, jejichž obal uvádí 78?g cukru na 100?g výrobku. U proslazených výrobků se ovocný podíl průměrně pohyboval okolo 60?%. V případě čistě sušených plodů byl obsah cukru nižší. „Nejvíce s brusinkami skrblil Marks & Spencer, kde etiketa hlásila pouhých 41?%. Zbytek výrobku tvořil cukr a slunečnicový olej. Ten jsme našli ve všech proslazených výrobcích, kde se používá proto, aby se ovoce neslepovalo,“ dodává Hana Hoffmannová. Za brusinky vydávají obchodníci jim příbuzné klikvy, které mají mnohem větší plody. Červené bobule až na dvě výjimky, které o přesném botanickém názvu obsažených bobulí mlčí (Lifefood a Marks & Spencer), pocházely podle údajů na obalu z keříku klikvy velkoplodé.
Banány jsou k dostání v několika formách. Ta nejčastější – křupavé banánové plátky – má blíž k chipsům než k sušenému ovoci. Jedná se totiž o slazené banánové lupínky, které jsou navíc smažené v kokosovém tuku. Z celkem 15 srovnávaných vzorků měly jen tři produkty 100% ovocný podíl bez oleje a sladidel. Banánové chipsy obsahovaly jen 68 % banánů. Nejnižší množství, pouhých 50?%, deklaroval výrobek Seeberger Wertvolle Snacks Bananenchips. Naopak nejovocnější lupínky se 76?% banánů nabízí značka Diana Svět oříšků. Tabulky nutričních hodnot ukázaly, že v banánových chipsech dost tuku zůstává. Jeho obsah se pohyboval od 27 do necelých 34?%, což je tučnost srovnatelná s klasickými bramborovými chipsy. Sušené a lyofilizované banány byly naproti tomu zcela „libové“, obsah tuku u nich byl maximálně 1,5?%.

Rada dTestu: Jak ukázalo naše srovnání, obal je potřeba důkladně prostudovat i ze zadní strany. Nejlepším vodítkem je seznam složek. U sušeného ovoce v něm nesmí být uveden žádný přidaný cukr. Nejpodobnější čerstvému ovoci jsou plody sušené mrazem, tedy lyofilizací.
Přehled srovnávaných sušených plodů najdete na webu https://www.dtest.cz/clanek-6300/susene-brusinky-a-banany-cukr-v-prevleku . Kompletní výsledky přineslo prosincové vydání časopisu dTest.

Tisková zpráva časopisu dTest
Kristýna Kuncová


Obsah

ÚVODEM: Schizofrenie pravdy
STALO SE: Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Keramika je řemeslem tvořivých a zručných: Jitka Musilová
Mé vzpomínky na Josefa Smýkala
ZORA RADÍ: Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 02/2018
O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 2.
ZDRAVÍ: Syndromu diabetické nohy předcházejte zvýšenou péčí
Paliativní péče pomáhá pacientům i jejich blízkým
BUDE VÁS ZAJÍMAT: Tři rekordy nové lanovky
dTest: Sušené brusinky a banány jsou plné přidaného cukru
Platby kartou se změnami
KULTURA: Zveme vás do divadla
Další bronzový model v Olomouci
SPORT: ČERNOBÍLÉ PROBLÉMY
Dvojice v režii Brna
INZERCE


Hlavička časopisu

časopis pro zrakově postižené
Ročník 102 Číslo 3 Únor 2018
Šéfredaktor: PhDr. Václav Senjuk
Redaktoři: Mgr. Jarmila Hanková, Bc. Jiří Hubáček, Petr Mašek, Ilona Ozimková, Mgr. Ing. Antonín Vraný, Mgr. Marie Zemanová
Adresa redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1
Telefon: 221 462 472
e-mail:zora@sons.cz
Vydává: SONS ČR.
Tiskne: KTN v Praze.
Časopis je dotován Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Vychází dvakrát měsíčně.
Roční předplatné činí 72 Kč.
Za vyjadřované názory dopisovatelů nepřejímá redakce odpovědnost. Nevyžádané příspěvky redakce nevrací, při jejich výběru a použití si vyhrazuje právo redakční úpravy textu.
OBSAH
ÚVODEM
Schizofrenie pravdy
STALO SE
Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ
Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS
Keramika je řemeslem tvořivých a zručných: Jitka Musilová
Eliška Hluší: Mé vzpomínky na Josefa Smýkala
ZORA RADÍ
Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 02/2018
O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 2.
ZDRAVÍ
Syndromu diabetické nohy předcházejte zvýšenou péčí
Paliativní péče pomáhá pacientům i jejich blízkým
BUDE VÁS ZAJÍMAT
Tři rekordy nové lanovky
dTest: Sušené brusinky a banány jsou plné přidaného cukru
KULTURA
Zveme do divadla
Další bronzový model v Olomouci
SPORT
Černobílé problémy
Dvojice v režii Brna
INZERCE



V případě zájmu o předplatné volejte na 221 462 472 nebo pište na zora-objednavky@sons.cz. Můžete též využít online objednávkový formulář. V případě technických problémů či problémů s přihlášením pište na zora-webarchiv@sons.cz.

K jakémukoliv užití textů a obrázků, uvedených na tomto serveru, je třeba souhlas provozovatele.
Copyright © 2002 - 2015 SONS ČR