Webový Archiv časopisu Zora a jejich příloh

Šéfredaktorka Daniela Thampy
Redaktoři: Petr Mašek, Ilona Ozimková, Bc. Jiří Hubáček, Daniela Thampy, Mgr. Ing. Antonín Vraný, PhDr. Václav Senjuk
Adresa redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1
Telefon: 221 462 472
e-mail: zora@sons.cz
Roční předplatné činí 330 Kč
Vydává: SONS ČR
Projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví.

Internetový komplet obsahuje časopisy ZORA, EMA, Azor, Obzor, Kontakty a Světluška (přílohy pro žáky ZŠ) a časopis Téčko.


Periodika z minulých let bez nutnosti přihlášení

Pro aktuální periodika z tohoto roku použijte přihlášení pro předplatitele

Časopis ZORA Číslo 2 Leden 2018

zpět na seznam časopisů | textový soubor časopisu [nové okno] | zip soubor časopisu
článek se po vybrání zobrazí pod obsahem

Obsah


ÚVODEM: Detail a ďábel v něm
STALO SE: Vánoční koncert „Světlo ve tmě“
V reklamní kampani vystupuje nevidomá malířka
Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Mosty – Josef Budzák
Cestovatel Tony
ZORA RADÍ: O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 1.
ZDRAVÍ: Výživa a krevní skupina A
Nanotechnologiemi NEJEN proti rakovině
Předcházejte poruchám krevního oběhu v malých tepnách
Kronika medicíny, část 4., lékařství starověkého Egypta
BUDE VÁS ZAJÍMAT: Jsou Slované skutečně našimi předky?
Ombudsmanka dohlíží na práva lidí se zdravotním postižením
dTest: Které nežádoucí látky překvapí v instantní kávě?
Tři rekordy nové lanovky
KULTURA: Budeme zvát do divadla a kina
K ZAMYŠLENÍ: Generace a životní prostředí
SPORT: Medaile z Mexika


dTest: Které nežádoucí látky překvapí v instantní kávě?


Navzdory vzkvétající kávové kultuře pijí dvě třetiny českých konzumentů pravidelně instantní kávu. Průměrně připadne na každého Čecha 201 vypitých šálků instantní kávy za rok. Spotřebitelský časopis dTest testoval její složení a kvalitu. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.
Ze široké nabídky si dTest posvítil na kávy označené převážně jako gold, které se v regálech prezentují jako ty kvalitnější. dTest nakoupil 12 druhů instantních káv známých i privátních značek a nechal v nich laboratorně ověřit antioxidační schopnosti, množství kofeinu a obsah nežádoucích látek. Zjišťoval výskyt plísňového jedu ochratoxinu A, karcinogenního a mutagenního akrylamidu a potenciálně karcinogenního furanu. Kromě toho dTest podrobil kávy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.
„Když jsme instantní kávy testovali před sedmi lety, jeden produkt byl vyroben z plesnivých kávových zrn. Důkazem bylo překročení limitu ochratoxinu A. Letos žádnou z káv plísňový jed netrápil,“ shrnuje hlavní poznatek testu Jan Maryška, redaktor časopisu dTest a dodává: „Narazili jsme ovšem na vyšší obsah nežádoucího akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávových zrn.“ Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků. Od dubna letošního roku začne platit evropské nařízení, které pro kávu určuje směrnou hodnotu maximálně 850 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly. Limitní hodnotu 850 ?g/kg překročila káva Bellarom Gold z řetězce Lidl, která měla vůbec nejvyšší koncentraci akrylamidu, a to 1100 ?g/kg. Ostatní nálezy se pohybovaly pod limitem. V tomto ohledu vyšla s nejčistším štítem značka Billa/Clever, v níž laboratoř zjistila jen 560 ?g/kg.
Třetí hledanou nežádoucí látkou byl furan. Ten vzniká v potravinách rozkladem cukrů za vysokých teplot a jde o potenciální karcinogen. „Jistou výhodou furanu je jeho těkavost. Pokud necháte uvařenou kávu chvíli stát, část furanu z ní vyprchá. Proto pro nás bylo důležité dělat měření ihned po přípravě kávy. Ve třetině káv jsme furan v různých množstvích zjistili,“ popisuje Jan Maryška.
O škodlivosti či prospěšnosti kávy na lidský organizmus se stále vede debata. Řada látek v kávě má ale také pozitivní efekt, zneškodňují totiž volné radikály. Tak se označují nebezpečné reaktivní částice, které mohou poškozováním buněk přispívat ke vzniku nádorových onemocnění. „Výsledky antioxidační aktivity byly vyrovnané. Udělovali jsme pouze velmi dobré a dobré známky. Nejsilnější antioxidační schopnosti zjistila laboratoř u kávy Clever Gold z Billy, velmi dobrou známku si pak odnesly ještě Tesco Gold a Dallmayr Gold,“ říká Jan Maryška.
V instantní kávě najdete téměř stejné látky jako v té zrnkové, jen zhruba ve dvojnásobném množství. Týká se to i kofeinu – v granulích je ho výrazně více než v samotných zrnech. Důvodem je způsob výroby. Instantní káva je totiž sušený extrakt z kávových zrn, a proto jsou v ní všechny kávové složky koncentrovanější. V hotovém nápoji se ovšem rozdíly mezi rozpustnou a zrnkovou kávou opět stírají díky rozdílnému dávkování. Zatímco klasická porce mleté kávy je 7 g na šálek, u instantní jsou to necelé 2 g.
Pokud jde o přídavné látky, evropské předpisy pro instantní kávu žádná éčka nepovolují.
Přehled testovaných instantních káv najdete na webu www.dtest/test-instantni-kavy. Kompletní výsledky testu přineslo lednové vydání časopisu dTest.

Tisková zpráva časopisu dTest
Kristýna Kuncová


Obsah

ÚVODEM: Detail a ďábel v něm
STALO SE: Vánoční koncert „Světlo ve tmě“
V reklamní kampani vystupuje nevidomá malířka
Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Mosty – Josef Budzák
Cestovatel Tony
ZORA RADÍ: O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 1.
ZDRAVÍ: Výživa a krevní skupina A
Nanotechnologiemi NEJEN proti rakovině
Předcházejte poruchám krevního oběhu v malých tepnách
Kronika medicíny, část 4., lékařství starověkého Egypta
BUDE VÁS ZAJÍMAT: Jsou Slované skutečně našimi předky?
Ombudsmanka dohlíží na práva lidí se zdravotním postižením
dTest: Které nežádoucí látky překvapí v instantní kávě?
Tři rekordy nové lanovky
KULTURA: Budeme zvát do divadla a kina
K ZAMYŠLENÍ: Generace a životní prostředí
SPORT: Medaile z Mexika


Hlavička časopisu

časopis pro zrakově postižené
Ročník 102 Číslo 2 Leden 2018
Šéfredaktor: PhDr. Václav Senjuk
Redaktoři: Mgr. Jarmila Hanková, Bc. Jiří Hubáček, Petr Mašek, Ilona Ozimková, Mgr. Ing. Antonín Vraný, Mgr. Marie Zemanová
Adresa redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1
Telefon: 221 462 472
e-mail:zora@sons.cz
Vydává: SONS ČR.
Tiskne: KTN v Praze.
Časopis je dotován Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Vychází dvakrát měsíčně.
Roční předplatné činí 72 Kč.
Za vyjadřované názory dopisovatelů nepřejímá redakce odpovědnost. Nevyžádané příspěvky redakce nevrací, při jejich výběru a použití si vyhrazuje právo redakční úpravy textu.
OBSAH
ÚVODEM
Detail a ďábel v něm
STALO SE
Vánoční koncert „Světlo ve tmě“
V reklamní kampani vystupuje nevidomá malířka
Zemřel PhDr. Josef Smýkal
ZE ŽIVOTA ODBOČEK A KLUBŮ
Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS
Mosty – Josef Budzák
Cestovatel Tony
ZORA RADÍ
O čem se moc nemluví – Strachy a fobie v seniorském věku, část 1.
ZDRAVÍ
Výživa a krevní skupina A
Nanotechnologiemi NEJEN proti rakovině
Předcházejte poruchám krevního oběhu v malých tepnách
Kronika medicíny, část 4., lékařství starověkého Egypta
BUDE VÁS ZAJÍMAT
Jsou Slované skutečně našimi předky?
Ombudsmanka dohlíží na práva lidí se zdravotním postižením
dTest: Které nežádoucí látky překvapí v instantní kávě?
KULTURA
Budeme zvát do divadla a kina
K ZAMYŠLENÍ
Generace a životní prostředí
SPORT
Medaile z Mexika



V případě zájmu o předplatné volejte na 221 462 472 nebo pište na zora-objednavky@sons.cz. Můžete též využít online objednávkový formulář. V případě technických problémů či problémů s přihlášením pište na zora-webarchiv@sons.cz.

K jakémukoliv užití textů a obrázků, uvedených na tomto serveru, je třeba souhlas provozovatele.
Copyright © 2002 - 2015 SONS ČR