Webový Archiv časopisu Zora a jejich příloh

Šéfredaktorka Daniela Thampy
Redaktoři: Petr Mašek, Ilona Ozimková, Bc. Jiří Hubáček, Daniela Thampy, Mgr. Ing. Antonín Vraný, PhDr. Václav Senjuk
Adresa redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1
Telefon: 221 462 472
e-mail: zora@sons.cz
Roční předplatné činí 330 Kč
Vydává: SONS ČR
Projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví.

Internetový komplet obsahuje časopisy ZORA, EMA, Azor, Obzor, Kontakty a Světluška (přílohy pro žáky ZŠ) a časopis Téčko.


Periodika z minulých let bez nutnosti přihlášení

Pro aktuální periodika z tohoto roku použijte přihlášení pro předplatitele

Časopis ZORA, časopis pro zrakově postižené číslo 24 prosinec 2020

zpět na seznam časopisů | textový soubor časopisu [nové okno] | zip soubor časopisu
článek se po vybrání zobrazí pod obsahem

Obsah


ÚVODEM: Umět odejít
STALO SE: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Když hudba prostupuje celým životem
LITERÁRNÍ KLÁNÍ
Valašské kotáry vás očekávají
ZORA RADÍ A INFORMUJE: Rozjímání pro koukavé – 1. část
ZDRAVÍ: Když se řekne prekanceróza
Zvládneme v budoucnu léčit i dědičné choroby?
NĚCO K VÁNOCŮM… A NĚCO K SILVESTRU
Anekdoty
Recepty na punč
Tiráž


Recepty na punč


Punč pochází z Indie, odkud má i jméno. V hindštině se mu říkalo pánč, což znamená pět, a je to počet ingrediencí, ze kterých se skládal – z alkoholu, citrónu, cukru, vody (nebo čaje) a různorodého koření.
Námořníkům a zaměstnancům Britské Východoindické společnosti kdysi natolik zachutnal, že si recept na jeho přípravu přivezli domů. První zmínka o něm je už z roku 1632. Brzy se rozšířil po Evropě, k jeho výrobě se používalo víno a brandy. To se do něj dává i dnes, ale od roku 1655, kdy se poprvé na kontinent dostal jamajský rum, má většinou přednost tato ingredience.
Punč má spoustu podob
Nicméně každý národ si podle podmínek punč přizpůsobil, v České republice se obvykle dělá z vína, doplněného kapkou tuzemáku, cukrem, pomerančem, rozinkami, oříšky, skořicí a koriandrem. Při vánočních oslavách v Německu zase nesmí chybět feuerzangenbowle z červeného vína a hořícího rumu, tím se polévá velká homole cukru, umístěná ve středu obří nádoby.
Jinak punč pojali v Mexiku. Říkají mu agua loca neboli „bláznivá voda", je velmi sladký. Základ totiž tvoří fermentovaná cukrová třtina doplněná o místní lihoviny – mezcal či tequilu. K nim se přidá tzv. agua fresca, slazený nealkoholický nápoj z ovoce, obilovin a vody. Ve velkém obsahu cukru se zdánlivě rozpustí i chuť silných kořalek, je velmi snadné se jím opít.
Pravý anglický punč
Ingredience
750 ml tmavého rumu, 750 ml suchého červeného vína, 3 šálky silného čaje (ne zeleného), 400 g cukru, šťáva z jednoho velkého pomeranče, šťáva z jednoho citronu
Postup
Hotový čaj se smíchá s vínem a se šťávami z ovoce. Nevaří se, jen se zahřeje, naleje do mísy, přidá se část cukru. Zbytek cukru zůstane v naběračce, kde se k němu přilije tmavý rum a nechá se vsáknout. Poté se zapálí, ještě hořící směs se nalije do punče a pořádně zamíchá.
Tradiční český punč
Ingredience
250 ml vody, 250 ml červeného nebo bílého vína, 60 ml rumu, 70 g cukru, šťáva z poloviny pomeranče a poloviny citronu, 1 celá skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky. )
Postup
Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přilijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Pak přilijte rum a víno, přidejte koření. Zahřívejte, ale jen k bodu varu.
Bezinkový nealkoholický punč
Ingredience
150 ml jablečné šťávy, 150 ml bezinkové šťávy, 2 hřebíčky, kousek skořice, 2 lžičky citronové šťávy
Postup
Směs přivedeme k varu v přikrytém hrnci a přibližně pět minut mírně povaříme, přecedíme a podáváme do sklenic. Ozdobit můžeme plátkem citronu
Vídeňský punč
Ingredience
50 ml rumu, 5 ks hřebíčku, 5 balíčků černého čaje, 1 l jablečného moštu, 500 ml vody, 1 celá skořice, 1 vanilkový lusk, 1 l červeného vína
Postup
Je to velmi jednoduché a velmi dobré. V konvici si spaříme 5 sáčků černého čaje horkou vodou a necháme odstát. Přidáme jablečný mošt, celou skořici, vanilkový lusk, hřebíčky a 10 minut povaříme. Potom přidáme kousek ovoce, víno a rum, podle chuti osladíme, popřípadě přidáme několik kapek citronu. Punč prohřejeme a přelijeme do nahřáté sklenice.
Boston punch
Studený punč namíchaný ze šampaňského, minerální vody, jablečného moštu, brandy, triple sec nebo Cointreau a citónové šťávy.
Ingredience – pro 15 lidí (1 díl – 2 cl)
750 ml šampaňského nebo bílého šumivého vína, 400 ml minerální vody, 300 ml jablečného moštu; 150 ml Brandy, 4 díly citrónové šťávy, 3 díly tmavého rumu, 2 díly triple sec nebo Cointreau, 1 lžíce cukru, kousky jablek, kus ledu, punčová mísa
Postup
V míse rozpustíme v citrónové šťávě cukr. Přidáme rum a triple sec nebo Cointreau, Vložíme kus ledu a nalijeme brandy a jablečný mošt, dolijeme minerální vodou a šampaňské. Nakonec přidáme kousky jablek. Punč naléváme do sklenic na bílé víno. Jablka před použitím pokapeme citrónovou šťávou, tak nám nezčernají!
Cointreau – Vyrábí se podle přísně tajné receptury, v zásadě spojením neutrálního lihu s výluhy kůry hořkých haitských pomerančů a dalších citrusových plodů z Brazílie a Španělska. Má příjemnou pomerančovou vůni, intenzivní kořeněnou a zároveň sladkou chuť. Triple sec - Pomerančový likér, druh Curacaa, vyrobený ze slupek malých zelených pomerančů s karibského ostrova Curacao. Pojem triple sec znamená trojnásobně suchý, přesto není tento likér výrazně suchý. Curacao je k sehnání v různých barvách – modré, zelené, červené i žluté.

*.*


Obsah

ÚVODEM: Umět odejít
STALO SE: Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS: Když hudba prostupuje celým životem
LITERÁRNÍ KLÁNÍ
Valašské kotáry vás očekávají
ZORA RADÍ A INFORMUJE: Rozjímání pro koukavé – 1. část
ZDRAVÍ: Když se řekne prekanceróza
Zvládneme v budoucnu léčit i dědičné choroby?
NĚCO K VÁNOCŮM… A NĚCO K SILVESTRU
Anekdoty
Recepty na punč
Tiráž


Hlavička časopisu

Ročník 104 číslo 24 prosinec 2020
OBSAH
ÚVODEM
Umět odejít
STALO SE
Přehledně
LIDÉ KOLEM NÁS
Když hudba prostupuje celým životem
LITERÁRNÍ KLÁNÍ
Valašské kotáry vás očekávají
ZORA RADÍ A INFORMUJE
Rozjímání pro koukavé – 1. část
ZDRAVÍ
Když se řekne prekanceróza
Zvládneme v budoucnu léčit i dědičné choroby?
NĚCO K VÁNOCŮM… A NĚCO K SILVESTRU
Svátek svatého Mikuláše
Anekdoty
Recepty na punč



V případě zájmu o předplatné volejte na 221 462 472 nebo pište na zora-objednavky@sons.cz. Můžete též využít online objednávkový formulář. V případě technických problémů či problémů s přihlášením pište na zora-webarchiv@sons.cz.

K jakémukoliv užití textů a obrázků, uvedených na tomto serveru, je třeba souhlas provozovatele.
Copyright © 2002 - 2015 SONS ČR